Hongerwinter leidde tot wijzigingen in DNA-methylatie

9 februari 2018

Veranderingen in DNA-methylatie leiden tot een groter risico op overgewicht en meer ongunstige vetten in het bloed.

 

Dit blijkt uit een onderzoeksgegevens van het LUMC die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Science Advances.

 

Epigenetica

De onderzoekers onderzochten hoe de afstelling van de genen (epigenetica) van ongeboren kinderen veranderde tijdens de Hongerwinter. Het is al bekend dat deze kinderen als volwassene een hoger risico hebben op overgewicht, type-2-diabetes en ongunstige bloedvetwaarden. Maar het was nog niet duidelijk of, en zo ja van welke genen, een verandering in de epigenetische afstelling ook de verklaring was voor de chronische aandoeningen bij de Hongerwinterkinderen.

 

DNA-methylatie

"Met een nieuwe aanpak om de data te analyseren kwamen we erachter dat specifieke veranderingen in de methylatie van het DNA ten grondslag ligt aan een groter risico op overgewicht en ongunstige vetten in het bloed. Beide zijn belangrijke risicofactoren voor storingen in de stofwisseling van suikers en vetten", aldus Bas Heijmans, epigeneticus aan het LUMC.

Opmerkelijk is dat de epigenetische veranderingen die de onderzoekers bij Hongerwinterkinderen vonden, bij andere mensen ook samengaan met een slechtere metabole gezondheid. De mechanismen die zijn ontdekt bij de Hongerwinterkinderen lijken dus van direct belang voor de hele bevolking.

Verder onderzoek zal zich richten op de invloed van omgevingsfactoren (zoals voeding, prenatale stress en chemische stoffen) op de DNA-methylatie.

Bron: LUMC

 

Meer informatie over de invloed van het homocysteďnemetabolisme op de DNA-methylatie, zie e-book Alles over Foliumzuur.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.