Prikkelbare darm mogelijk veroorzaakt door schimmels

13 september 2017

Mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) hebben een andere samenstelling van darmschimmels dan mensen zonder deze aandoening.

 

Dit blijkt uit onderzoek van het AMC, in samenwerking met TNO en de Universiteit van Maastricht, dat gepubliceerd is in het tijdschrift Gastroenterology.

Tot nu toe ging bij onderzoek naar het prikkelbare darm syndroom (PDS) de belangstelling van wetenschappers vooral uit naar de bacteriŽle samenstelling van de darmen (het microbioom). Inmiddels is bekend dat schimmels van nature in de darm voorkomen, ook bij gezonde mensen. Nu is bij PDS-patiŽnten voor het eerst aangetoond dat zij een veranderde schimmelsamenstelling (mycobioom) hebben, waarbij zowel de diversiteit van de schimmels als hun onderlinge verhouding anders is.

Een verschuiving in schimmelsoorten was ook aantoonbaar bij onderzoek met 'buikpijn ratten', een veelgebruikt diermodel voor PDS waarbij ratten door een stressfactor buikpijnklachten krijgen. Het lukte om met een anti-schimmelmiddel hun buikpijn te bestrijden. Ook slaagden de onderzoekers erin om met poeptransplantaties bij ratten aan te tonen dat de disbalans in schimmelsamenstelling van belang is voor de buikpijnklachten. Uit eerder onderzoek was al bekend dat buikpijn bij PDS ontstaat doordat bepaalde afweercellen (mestcellen) een stof uitscheiden die pijnzenuwen prikkelt. Maar op welke factor het afweersysteem precies reageert, was onbekend. Dit onderzoek toont aan dat darmschimmels de trigger van het afweersysteem zijn.

Volgens de onderzoekers vormt deze studie een gedegen basis om te beginnen met vergelijkbaar onderzoek bij mensen, en te zoeken naar nieuwe therapieŽn die darmschimmels of hun interactie met het afweersysteem beÔnvloeden.

Bron: AMC

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.