Voeding verdient prominentere plaats in behandeling van ziekten

19 juni 2017

Om dit te bereiken is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals.

 

Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen hebben in opdracht van ZonMw de actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten gebundeld in de Kennissynthese Voeding als behandeling van chronische ziekten.

Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie.

Voedingsadviezen in de huidige behandelrichtlijnen worden vrijwel niet ingezet ter behandeling van chronische ziekte maar vooral aangewend ter preventie van ziekte, of om progressie en/of complicatie van de ziekte en gerelateerde klachten te voorkomen, zo blijkt uit de kennissynthese. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziektespecifieke aanpassingen.

Een goede voedingszorg wordt gerealiseerd door voeding meer aandacht te geven in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. De rol en expertise van de diŽtist moet hierin beter worden benut dan nu het geval is.

Bron: ZonMw

 

De e-books en e-learning modules van VoedingOnline kunnen worden gebruikt door professionals om de voedingskennis uit te breiden.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.