Beperk medicalisering

15 juni 2017

Diverse organisaties adviseren over het beperken van medicalisering.

 

Raad voor Volksgezondheid en Samenleving

Iedere levensfase gaat gepaard met verschijnselen die kunnen leiden tot vragen, ongemakken en problemen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om druk gedrag bij kinderen, onzekerheid onder jongvolwassenen, afnemende vruchtbaarheid, overbelasting in het spitsuur van het leven, functievermindering met het ouder worden.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) pleit in het advies Recept voor maatschappelijk probleem - Medicalisering van levensfasen om te investeren in realistische verwachtingen van de verschillende levensfasen. De raad wil problemen die gepaard gaan met levensfasen erkennen als maatschappelijke problemen en deze problemen ook op het maatschappelijk niveau adresseren. Met dit advies wil de RVS stimuleren dat de medische bril regelmatig wordt afgewisseld met andere brillen, zowel bij het duiden van een vraagstuk als bij het omgaan ermee.

 

Gezondheidsraad

Het medische terrein breidt zich uit. Dat gebeurt met de komst van nieuwe of verbeterde mogelijkheden van diagnose en behandeling, maar ook als ziektedefinities of behandelindicaties worden verruimd.

Naast gezondheidswinst kan medicalisering ook ongewenste effecten hebben.

De Gezondheidsraad komt 21 juni 2017 met het rapport Medicalisering de maat genomen.

In dit advies zal de Gezondheidsraad beschrijven welke vormen van medicalisering onderscheiden kunnen worden, wat de mechanismen ervan zijn en welke mogelijkheden er zijn om maat te houden met medicalisering.

 

Voeding en leefstijl

Het zou goed zijn als voeding en leefstijl ook vaker als mogelijkheid in de preventie en behandeling van gezondheidsproblemen (zoals stress, onvruchtbaarheid, veroudering, functievermindering) en ziekten als optie wordt meegenomen.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.