Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.3.24 Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij zenuwcellen van de substantia nigra ('zwarte stof') langzaam afsterven. De cellen van de zwarte stof hebben als taak dopamine te produceren en die via hun uitlopers naar het striatum, onderdeel van de basale ganglia te brengen. Door een dopaminetekort in de basale ganglia ontstaan stoornissen in de motoriek (bewegingstraagheid en trillingen). Ook in de andere delen van het zenuwstelsel kan celafbraak ontstaan.

Bij patiŽnten met de ziekte van Parkinson zijn lage thiaminegehaltes in de hersenen beschreven (Jimťnez-Jimťnez F.J. 1999 - Parkinson). Uit onderzoek blijkt dat een laag thiaminegehalte in de hersenen leidt tot verlaagde dopaminegehaltes (Yamashita H. 1993, Lu'o'ng K.V. 2013 - Parkinson).

Een lage thiamine-inname is geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson (HŚglin L. 2016).

Ook lage thiaminegehaltes in het bloed zijn geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson (Lu'o'ng K.V. 2012, Lu'o'ng K.V. 2013 - Parkinson).

Parenterale thiaminetoediening (2x per week 100 mg thiamine) leidt tot een significante vermindering van de symptomen van de ziekte van Parkinson en minder vermoeidheid (Costantini A. 2013 - Parkinson, Costantini A. 2015).

 

Bronnen


Reacties tonen.