Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.3.30 Overige voedingen en diŽten

Er zijn voedingen en diŽten die een verhoogd risico op een lagere thiamine-inname en/of thiaminestatus geven.

 

Paleodieet

Het paleodieet sluit een aantal productgroepen in de voeding uit (zie figuur 26).

Figuur 26: Paleodieet

Paleodieet

 

Geraffineerd, bewerkt voedsel en suikers kunnen prima worden gemist. De voeding wordt juist gezonder als deze productgroepen niet worden gebruikt.

Het uitsluiten van granen, peulvruchten en melkproducten is echter minder gezond.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat het paleodieet leidt tot een significante vermindering in de inname van thiamine (en riboflavine, calcium en jodium) (Genoni A. 2016). De verlaging van de thiamine-inname wordt met name veroorzaakt door de lagere inname van granen en peulvruchten.

 

Glutenvrije voeding

In een glutenvrij voeding ontbreken graanproducten zoals tarwebrood. Hierdoor wordt het risico op een tekort aan thiamine vergroot (Klinken F. van 2009, Ohlund K. 2010, Shepherd S.J. 2013, Kautto E. 2014, Shenoy A.M. 2015).

 

Voeding zonder varkensvlees

Varkensvlees bevat veel meer thiamine dan rundvlees (zie tabel 1).

Personen die geen varkensvlees eten (bijvoorbeeld vanuit geloofsoverweging), kunnen daardoor minder thiamine innemen. Uit voedselconsumptie-onderzoek onder Marokkaanse, Turkse, Surinaamse en autochtone Nederlanders in Amsterdam blijkt, dat niet-westerse vrouwen minder thiamine innemen (Boer E.J. de 2015). Uit het onderzoek komt niet naar voren of het niet innemen van varkensvlees hieraan een belangrijke bijdrage levert. Ook een lager gebruik van volkorenproducten kan hieraan bijdragen.

 

Voeding met veel anti-thiamine factoren

Een voeding met veel anti-thiamine factoren vergroot het risico op een lagere thiaminestatus (zie anti-thiamine factoren).

 

Bronnen


Reacties tonen.