Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

8 februari 2018


5.3.29 Vegetariërs en veganisten

In Nederland wordt circa 24% van de thiaminehoeveelheid uit vlees(waren) en 9% van de thiaminehoeveelheid uit melk(producten) gehaald (zie figuur 9).

Vegetariërs gebruiken geen vlees(waren) en veganisten geen vlees(waren) en melk(producten). Er zouden daarom thiaminetekorten in de voedingen van vegetariërs en veganisten kunnen ontstaan.

Er is een onderzoek gedaan bij oudere Chinese vegetariërs dat tekorten aangeeft van onder andere thiamine (Woo J. 1998). Uit andere studies blijken geen tekorten.

Veelal is de thiamine-inname zelfs beter door een verhoogde inname van granen en peulvruchten (Millet P. 1989, Bedford J.L. 2005, Majchrzak D. 2006, Farmer B. 2011).

Uit Nederlands onderzoek naar het gebruik van een meer duurzame voeding waarin 30-100% van de melk- en vleesproducten wordt vervangen door plantaardige producten, blijkt dat de thiamine-inname van kinderen van 4-6 jaar 15% onder de thiamine-aanbevelingen ligt (Temme E.H. 2015).

Bij kinderen vraagt de thiaminestatus daarom extra aandacht bij overschakeling naar een meer plantaardige voeding.

 

Bronnen


Reacties tonen.