Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.3.21 Obesitas

In de literatuur worden thiaminedeficiŽnties bij obesitaspatiŽnten beschreven (Boni L. 1980, Carrodeguas L. 2005).

Bij obese patiŽnten die bariatrische chirurgie ondergaan, blijkt pre-operatief 15-29% een thiaminedeficiŽntie te hebben (Carrodeguas L. 2005, Flancbaum L. 2006, Via M. 2012, Kerns J.C. 2015).

Door een energiebeperkt dieet is vaak de thiamine-inname beperkt waardoor de absolute thiamine-inname te laag is. Ook een hoge consumptie van geraffineerde producten en vetrijke producten kan leiden tot een relatief te lage thiamine-inname (te weinig thiamine in vergelijking met de energie-inname). Zo bleek uit een studie bij obesitaspatiŽnten die een maagverkleiningsoperatie moesten ondergaan, dat 16% van de patiŽnten al voor de operatie een thiaminedeficiŽntie had (Carrodeguas L. 2005).

Ook bariatrische chirurgie levert een risico op voor een thiaminedeficiŽntie waardoor thiaminesuppletie wordt geadviseerd na de operatie (zie bariatrische chirurgie). Bij patiŽnten die al voor de operatie een thiaminedeficiŽntie blijken te hebben, dient echter al voor de operatie thiaminesuppletie te worden gegeven.

Als de thiaminehoeveelheid in een energiebeperkt dieet wordt verhoogd, neemt de plasma thiamineconcentratie toe. Daarnaast blijkt de groep met de hogere thiamine-inname een groter gewichtsverlies te bereiken dan de controlegroep met een energiebeperkt dieet met een lagere thiaminehoeveelheid (Ortega R.M. 2007).

Thiamine verdient daarom meer aandacht in de voeding van obesitaspatiŽnten.

 

Bronnen


Reacties tonen.