Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.3.14 HyperthyroÔdie en thyrotoxicose

Bij hyperthyroÔdie en thyrotoxicose circuleert er te veel schildklierhormoon. Door een teveel aan schildklierhormoon neemt de thiaminebehoefte toe (zie figuur 22). Enerzijds doordat schildklierhormoon de thiamine-absorptie in de darm vermindert (Rindi G. 2000). Anderzijds doordat door meer schildklierhormoon het metabolisme toeneemt waardoor meer thiamine nodig is (Appledorf H. 1970, Pokotilenko G.M. 1989, Bonucchi J. 2008).

Figuur 22: Door een teveel aan schildklierhormoon neemt de thiaminebehoefte toe

Door een teveel aan schildklierhormoon neemt de thiaminebehoefte toe

 

In de literatuur zijn thiaminedeficiŽnties beschreven bij patiŽnten met hyperthyroÔdie en thyrotoxicose (Jindahra P. 2005, Bonucchi J. 2008, McCulloch B. 2015) of in combinatie met andere risicofactoren voor een thiaminedeficiŽntie (zoals hyperemesis gravidarum of de inname van thiaminaserijke producten) (Ohmori N. 1999, Ventura A. 2013, Shikha D. 2014).

Thiaminesuppletie kan de thiaminedeficiŽntie eenvoudig verhelpen (Bonucchi J. 2008, Arsad N. 2016).

 

Daarnaast zijn gunstige effecten beschreven bij de ziekte van Hashimoto. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij de schildklier ontstoken raakt. Een gevolg daarvan is uiteindelijk hypothyroÔdie, na aanvankelijk vaak een periode met versterkte schildklierwerking (hyperthyroÔdie). In een case-report van 3 patiŽnten zijn gunstige effecten beschreven op vermoeidheidsklachten na inname van hoge thiaminesuppletiehoeveelheden (600 mg/dag gedurende 3 maanden). Binnen enkele uren tot dagen waren de vermoeidheidsklachten verdwenen. Deze patiŽnten hadden voor de aanvang van het onderzoek, een milde thiaminedeficiŽntie. Volgens de onderzoekers is mogelijk het actieve transport van thiamine in de cellen gestoord of zijn enzymatische afwijkingen hiervoor verantwoordelijk (Costantini A. 2014). Meer onderzoek op dit gebied is nodig.

 

Bronnen


Reacties tonen.