Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

8 februari 2018


5.3.6 Coeliakie

Uit onderzoek bij kinderen en volwassenen met coeliakie blijkt dat de thiamine-inname lager ligt dan bij controlepersonen (Ohlund K. 2010, Shepherd S.J. 2013).

PatiŽnten met coeliakie gebruiken een glutenvrij dieet. Omdat in een glutenvrij dieet graanproducten zoals tarwebrood ontbreken, is er een vergroot risico op een tekort aan thiamine (Klinken F. van 2009, Shepherd S.J. 2013, Kautto E. 2014, Shenoy A.M. 2015). Aan een aantal glutenvrije broodbakmixen is thiamine toegevoegd waardoor de thiamine-inname op peil blijft. Daarnaast is het belangrijk dat patiŽnten met coeliakie vezelrijke glutenvrije producten gebruiken (zoals zilvervliesrijst en noten) waardoor de thiamine-inname en voedingsvezelinname wordt verhoogd. Ook het regelmatig eten van varkensvlees kan de thiamine-inname verhogen (Klinken F. van 2009).

 

Bronnen


Reacties tonen.