Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.3.5 Inflammatoire darmziekten

PatiŽnten met inflammatoire darmziekten lopen risico op een thiaminedeficiŽntie door een verminderde voedselinname en door malabsorptie (Pfeiffer R.F. 2014).

Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat een thiaminedeficiŽntie vervolgens kan leiden tot een verminderde maagzuurproductie waardoor de vertering en absorptie van andere voedingsstoffen verder kan verminderen (Levin L.G. 1978, Khramtsov A.V. 1979).

Individuele voedingsadviezen voor deze patiŽnten zijn nodig om de voedingstoestand te verbeteren (Hodges P. 1984, Gee M.I. 1985, Imes S. 1987, Fernandez-Banares F. 1989, Kuroki F. 1993, Filippi J. 2006).

Uit 2 pilotstudies komen positieve effecten van suppletie met hoge thiaminehoeveelheden (600-1.800 mg thiamine/dag) gedurende 3 maanden bij patiŽnten met inflammatoire darmziekten naar voren (n=3/n=40) (Costantini A. 2013, Bager P. 2021). Deze patiŽnten hadden normale thiaminegehalten in het bloed maar hadden na suppletie minder vermoeidheidsklachten. Volgens de onderzoekers is mogelijk het actieve transport van thiamine in de cellen gestoord of zijn enzymatische afwijkingen hiervoor verantwoordelijk (Costantini A. 2013).

Meer onderzoek op dit gebied is nodig.

 

Bronnen


Reacties tonen.