Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.2.3 Wiegendood

In ontwikkelde landen is wiegendood de belangrijkste oorzaak van sterfte bij zuigelingen van 0-6 maanden (Bernshaw N.J. 1991).

Er zijn vele theorieŽn opgesteld over de oorzaak/oorzaken van wiegendood. Een van de theorieŽn is dat een thiaminedeficiŽntie wiegendood veroorzaakt (Read D.J.C. 1978). Onderzoek geeft een hoog percentage thiaminedeficiŽnties aan bij zuigelingen die bijna aan wiegendood overleden (Jeffrey H.E. 1985). Daarentegen liet onderzoek naar de transketolase-activiteit in de erytrocyten van zuigelingen die overleden waren aan wiegendood en van zuigelingen die aan een andere oorzaak waren overleden, geen verschil zien (Peterson D.R. 1981).

Onder borstgevoede zuigelingen blijkt minder wiegendood voor te komen dan onder flesgevoede zuigelingen (Bernshaw N.J. 1991). Toch bevat flesvoeding 500 Ķg thiamine/l terwijl de concentratie in moedermelk direct na de geboorte slechts 20 μg thiamine/l is en in mature moedermelk 210 μg thiamine/l. De darmflora bij de met moedermelk gevoede zuigeling (in het bijzonder de bifidusflora) synthetiseert thiamine waardoor bij het borstgevoede kind een deel van de thiaminebehoefte ook wordt gedekt door de thiamineproductie van de darmflora (Institute of Medicine 2000 - DRI Thiamin etc.).

Er zijn echter ook onderzoeken die juist sterk verhoogde thiaminegehaltes vinden bij zuigelingen die aan wiegendood zijn overleden (Davis R.E. 1980, Davis R.E. 1982, Hilton J.M. 1986). Bij volwassenen is de thiamine-absorptie beperkt. Bij bepaalde zuigelingen zou dit mogelijk niet het geval zijn (Davis R.E. 1982). Mogelijk heeft dit te maken met thiaminegevoelige aangeboren stofwisselingsziekten (zie thiaminegevoelige aangeboren stofwisselingsziekten) (Lonsdale D. 2015).

Meer onderzoek naar de relatie thiamine en wiegendood is nodig.

 

Bronnen


Reacties tonen.