Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

26 juli 2021


5.2.1 Cataract

Een cross-sectionele studie bij 2.900 Australische mannen en vrouwen van 49 jaar en ouder vond dat de personen in de groep met de hoogste thiamine-inname, 40% minder kans hadden op cataract dan de personen in de groep met de laagste thiamine-inname (Cumming R.G. 2000).

Ook eerdere epidemiologische studies hadden een dergelijk verband gevonden tussen de groepen met een lage en hoge thiamine-inname (Leske M.C. 1991, Mares-Perlman J.A. 1995).

Daarnaast blijkt het gebruik van thiaminesupplementen geassocieerd te zijn met een verminderde kans op cataract (Kuzniarz M. 2001, Jacques P.F. 2005).

Bij patiŽnten met cataract worden lagere thiaminewaarden in het bloedplasma gevonden dan bij controlepersonen (Tarwadi K. 2004). Uit dierexperimentele onderzoeken komt naar voren dat een thiaminedeficiŽntie leidt tot meer oxidatieve stress. Dit zou kunnen leiden tot meer celdegeneratie in de lens en de neuronen (Frederikse P.H. 1999). Naast thiamine zijn ook andere voedingsstoffen belangrijk bij de preventie van cataract.

Meer onderzoek is nodig op dit gebied.

 

Bronnen


Reacties tonen.