Inhoudsopgave

Alles over Thiamine

8 februari 2018


3.1 Belangrijke voedingsbronnen

Thiamine is in plantaardige voedingsmiddelen aanwezig als vrij thiamine en in dierlijke voedingsmiddelen in de gefosforyleerde vormen (EFSA 2016 - Thiamin). Vooral varkensvlees bevat veel thiamine.

In tabel 1 staan thiaminerijke voedingsmiddelen vermeld.

Door gefermenteerde melkproducten (zoals yoghurt) te gebruiken, neemt de thiamineproductie door de darmbacteriŽn in het colon toe en dit thiamine heeft ook een positief effect op de thiaminestatus (Fabian E. 2008).

In figuur 9 is te zien welke voedingsbronnen het belangrijkst zijn voor de thiamine-inname in Nederland volgens de Voedselconsumptiepeiling 1992 en de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 (VoVo 1992, Rossum C.T.M. van 2011).

Tabel 1: Thiaminerijke voedingsmiddelen (NEVO 2016)

thiaminerijke voedingsmiddelen

Voedingsmiddel

Thiamine
per 100 g / 100 ml product

volkorenbrood, gemiddeld 0,11 mg
bonen, witte/bruine, gekookt 0,11 mg
varkensvlees, 10-19 g vet, bereid, gemiddeld 0,56 mg
rundvlees, > 10 g vet, bereid, gemiddeld 0,07 mg
vleeswaren, 10-20 g vet, gemiddeld 0,37 mg
lever, bereid, gemiddeld 0,20 mg
noten, gemengd 0,28 mg
paranoten 1,00 mg
pecannoten 0,71 mg
haverzemelen 1,17 mg
tarwezemelen 0,89 mg
ontbijtproducten met thiamine (bijv. Kellogg's® cornflakes) 0,91 mg
muesli, krokant, naturel 0,25 mg
groenten, gekookt, gemiddeld 0,05 mg
fruit, vers, gemiddeld 0,03 mg
pasta volkoren, gekookt 0,10 mg
zilvervliesrijst, gekookt 0,10 mg
aardappelen, gekookt 0,06 mg
melk, halfvolle 0,04 mg

 

Figuur 9: Belangrijke thiaminebronnen in Nederland

Voedselconsumptiepeiling 1992 Voedselconsumptiepeiling 2007-2010

Bron: Voedselconsumptiepeiling 1992 -
TNO Voeding
(exclusief voedingssupplementen)

Bron: Voedselconsumptiepeiling 2007-2010
(inclusief voedingssupplementen)

 

 

Bronnen


Reacties tonen.